OLSEN BANDEN I JYLLAND.
Premiere:
8. oktober 1971.
Spilletid:
100 minutter.
Førkup.
Intet.
Handling.
En tysk general har under besættelsen gemt en skat i det store fæstningsanlæg på Hanstholm - i filmen kaldet Hauerslev. Banden vil forsøge at få fat på skatten, og de tre fyre sætter kurs mod Jylland i selskab med Yvonne og Børge. Her møder de den smarte Karina, en verdensdame, der er barnefødt på egnen, og hvis far var værnemager, samt hendes pistolglade ven, Rico, som også er uden efter skatten. Det viser sig nemlig, at skatte ikke ligefrem er en hemmelighed i Hauerslev-området. Spørgsmålet er blot, hvilken af de mange bunkers, den er skjult i. Egon har et kort, som han har erhvervet i fængslet for to cigaretter samt løfte om to procent af udbyttet til den oprindelige ophavsmand. Kortet viser skattens nøjagtige placering. Der opstår imidlertid en hel del problemer i den kommandobunker, hvor skatten er skjult, ligesom en meget aggressiv løjtnant på den lokale militærpost ikke er til at komme udenom. Karina styrer behændigt sin revolvermand Rico samtidig med, at hun og den snu produkthandler Mads Femøre, der har en finger med i alt i byen, og som uden tvivl har været værnemager under krigen, opnår en fælles forståelse for tingene. Yvonne bliver kurtiseret af Mads Femøres medhjælper Betterøv, som hun kalder hr. Bettesen. Betterøv er ekspert i at knuse gamle bilvrag, en beskæftigelse, der giver ham mere end almindelig tilfredsstillelse. Det lykkes Banden at finde skatten, der består af guld og millioner af dollars. Mads Femøre tilbyder at tage sig af guldet, så kan Banden få pengene, og det går de tre fyre med til. Men under et flødeskumsorgie i Thisted opdager Børge, at pengene er falske. Og så ryger Egon nok en gang til Vridsløse.
Særligt.
Preben Kaas stjæler en del af billedet med figuren Betterøv. Hele to amatører (lokale indbyggere fra Thy på grund af sproget) har taleroller i filmen - se i øvrigt afsnittet om optagelserne i Hanstholm og Vigsø). Udendørsoptagelserne er blandt andet filmet i det originale store bunkersanlæg i Hanstholm. Filmen rummer skjulte hentydninger til blandt andre daværende direktør for Nordisk Film, Ove Sevel, samt daværende direktør for Filmfonden, Erik Hauerslev, og Erik Balling selv.
Stunts.
En løbsk gammel tysk granat suser rundt på en loftsskinne nede i bunkeren. En eksplosion bevirker, at hærens vagtbygning ryger i luften. En bil jagter et tipvognstog, og vi er vidner til en biljagt i en grusgrav.
Anmelderkommentarer.
Manuskriptet er et urværk af intriger. Erik Balling er allerbedst, når han er dansk. I mit begreb er >>dansk<< et hædersord. Det mest originale, man kan være i Danmark. Det fine ved filmen er derfor, at det ikke er hvem som helst, der kan placere en historie i Jylland. Og se, hvor skuespillerne boltrer sig! Dette er top! Bent Grasten, EKSTRA BLADET.
Preben Kaas vil nok ikke blive populær, fordi han spiller en døvstum, lettere åndssvag person, så det nærmer sig diskrimination, selv om det nok ikke er sådan ment. Men der er solid drengebogsspænding i filmen og - fraset en enkelt hård klipning, så vi er lige ved at ryge af sporet - er der god sammenhæng i historien. Sv. Kragh-Jacobsen, BERLINGSKE TIDENDE.
Medvirkende.
Egon: Ove Sprogøe.
Kjeld: Poul Bundgaard.
Benny: Morten Grunwald.
Yvonne: Kirsten Walther.
Børge: Jes Holtsø.
Karina: Helle Virkner.
Mads Femøre: Karl Stegger.
Betterøv: Preben Kaas.
Rico: Willy Rathnov.
Løjtnanten: Peter Steen.
Menig 667345: Benny Hansen.
Øvrige medvirkende.
Gunnar Strømvad.
Ernst Meyer.
Tina Reynolds.
Bag kameraet.
Instruktion: Erik Balling.
Manuskript: Erik Balling og Henning Bahs.
Musik: Bent Fabricius-Bjerre.
Produktionsleder: Bo Christensen.
Fotograf: Jørgen Skov.
Lyd: Hans W. Sørensen og Birger Lind.
Regi: Henning Bahs.
Rekvisitører: Magnus Magnusson og Helge Hansen.
Kostumer: Lotte Dandanell.
Sminke: Karin Baisner.
Stills: Rolf Konow.
Instruktørass: Hans Kristensen.
Script: Birthe Frost og Anette Skjoldager.
Assistenter.
Steen Bo Larsen.
John Nielsen.
Bente Harder.
Hanne Krebs.
Jan Lehmann.