MISSION.
I reklamer ses ordet >>mission<< ofte på tøj til teenagere eller indgår i et computerspil. Hvad er mission? I ordbogen står der: udsendelse, delegation, opgave, hverv, religiøst omvendelsesarbejde.
Da Jesus farer til himmels, giver han disciplene denne ordre: Mig er givet al magt i himlen og på jorden. Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, og idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer til verdens ende. Vi kalder disse vers i Bibelen for Missionsbefalingen og de står i Matthæusevangeliet 28,18-20 side 895. Jesu disciple bliver sendt af sted: gå. Ordet står i bydeform, altså en befaling. Der bliver ikke spurgt, om disciplene kunne overveje, om de havde lyst til en lille rejse og fortælle lidt om Jesus. Nej, beskeden er lige på og klar: Gå. Sådan! Jesus taler her til sine disciple for knapt to tusind år siden. Opgaven ser helt håbløs ud. Men de går! De skal døbe og give mennesker oplæring i den kristne tro. Og Jesus lover dem, at han har al magt og at han vil være med dem! Igennem verdenshistorien har kristne levet deres tro på Gud ud i deres hverdag. De har givet evangeliet videre til frelse både i familien og blandt naboer. Missionsforeninger og kirker har igennem århundreder udsendt nogle (måske en hel delegation) til nabobyer, den næste ø, et andet land eller et fjerntliggende kontinent. Den udsendte person kaldes missionær, hvilket betyder én, der er udsendt eller driver religiøst omvendelsesarbejde.
Mange opgaver.
Opgaverne er mange: En sygeplejerske passer de syge på hospital eller leder sundhedsprojekter. En skolelærer underviser lokale kvinder eller missionærbørn. En tømrer bygger en ny kirke eller skole. Økonomidamen har styr på pengene i missionsselskabet eller kirken. Præsten prædiker og underviser. Lægen behandler syge. Bibeloversætteren oversætter Bibelen til et lokalt stammesprog. Litteraturmedarbejderen sælger kristne bøger, osv. Arbejdsområderne er mange og forskellige: fx kan den evangeliserende missionær blive bedt om at køre med en fødende kvinde ned ad bjergvejen til et hospital, da han har den eneste bil i området.
Modstand.
Det kristne budskab møder altid modstand. For uanset hvor en missionær kommer hen, er der religioner eller andet, som optager mennesket eller måske hele folkeslag. Det er faktisk Djævelen, der står bag, når der i de andre religioner kræves ofre af dyr eller mennesker, gode gerninger, tilbedelse af døde ting eller af forfædreånder. Der skal præsteres noget for at gøre sig fortjent til fx en god høst eller et evigt liv. Det har typisk været de vestlige lande, der har sendt missionærer til Afrika, Asien og Sydamerika. Der er virkelig ydet en stor indsats de enkelte steder og arbejdet har været forbundet med både glæde og smerte for den enkelte missionær. Desværre findes der også eksempler på, at ikke alt arbejde har været til frelse for mennesker; men ofte >>den-hvide-mand-véd-bedst<< princippet. Der sendes forsat missionærer ud. Men man er i dag mere bevidst om, at missionæren skal lære meget om den nye kultur, før de kan oversætte >>Guds nåde<< i en prædiken osv.
Ulovligt.
I såkaldt >>lukkede lande<< er det direkte ulovligt at fortælle om Jesus. Derfor rejser kristne dertil for at have et almindeligt arbejde = hverv. Måske læser de så i fritiden i Bibelen sammen med nogle medarbejdere og efterhånden kan en lille menighed blive dannet. Det kaldes >>teltmagermission<<, fordi Paulus arbejdede som teltmager, mens han fortalte om Jesus. I dag er flere af de >>lukkede lande<< åbne for indflydelse fra Vesten og dermed også for kristendommen. Fremover vil der også sendes missionærer til >>nye lande<< fx Centralasien, Østeuropa osv. Desværre er vores vestlige verden derimod ved at afkristnes, dvs. at færre i dag tror på Bibelens Gud i Vesten. Derfor er flere af >>missionslandene<< begyndt at sende missionærer til Europa.
Til verdens ende.
Hvornår er vi færdige med at bringe evangeliet ud? Selve opgaven er stadig lige vigtig: Gud elsker alle mennesker og ønsker, at alle skal høre det glade budskab. I Johannesevangeliet 3,16 side 960 står der: >>For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.<< Der er stadig mange folkegrupper i verden, også i kæmpestore millionbyer, som aldrig har hørt om Jesus. Derfor må vi gå med Jesu mission indtil verdens ende.
Amalie.
Hej alle sammen. Jeg hedder Amalie Bach-Svendsen og bor i Tanzania. Jeg er 12 år og har boet hernede det meste af mit liv. Mine forældre arbejder på en skole, hvor de uddanner præster og præstekoner. Når præsterne er færdige her på skolen, skal de ud og fortælle alle de andre tanzanianere om Jesus. jeg synes, det er dejligt at bo her i Tanzania, for her er næsten altid varmt og en flot natur. Og så er det sjovt at lege med alle de tanzanianske børn. Ja, det er faktisk ret fedt at være missionærbarn!
Kærlig hilsen Amalie.